Kako započeti rad na sebi

Ako ste depresivni, razočarani, usamljeni, tužni, patite od kompleksa niže vrijednosti, razmišljate kako ovaj život nema smisla, veliki je znak da vas vaša duša poziva da se okrenete sebi i počnete raditi na svom ličnom razvoju.

Na samom početku rada na sebi najvažnije je da otvoreno priznate kako se trenutno osjećate bez poricanja, negiranja, prikrivanja ili potiskivanja bilo koje emocije. Nije lako priznati sebi da smo nesigurni ili da patimo od kompleksa niže vrijednosti, ali ako budete potiskivali sve te emocije niske vibracije (poznatije kao negativne emocije) još više ćete se udaljite od svoje suštine. Osim što se čovjek tako udaljava od sebe, udaljava se i od mogućnosti da doživi istinsku radost, ljubav, zadovoljstvo. Sve što možete osjetiti jeste privid sreće ili površna zadovoljstva koja proizilaze iz zadovoljene sujete i ega. Ali kad čovjek ostane nasamo, opet je suočen sa provalijom koja se stvorila između njega pravog i njega koje se trudi da maskira svoje emocije. One emocije koje sad ne prihvatite kasnije će biti još bolnije. Možda ste primijetili da kad na vrijeme nekome ne kažete ono što vas je možda povrijedilo, kasnije, kako vrijeme prolazi, sve vam je teže da pričate o tome i osjećanje postaje bolnije, dok ne “puknete” i onda kažete i ono što niste mislili. To sve prouzrokuje potiskivanje emocija.

Kad ste spoznali i prihvatili sva ona osjećanja koja vas sada preplavljuju, veoma je važno da se ne zadržite samo na tome i da usvojite misao da je sve moguće mijenjati i da baš vi možete napredovati i razvijati se u bolju i snažniju osobu.

Veoma je važno da osvijestite da postoji unutrašnje biće, istinski dio nas koji ne prosuđuje, ne osuđuje, ne kritikuje, razumije, pruža ljubav i podršku, voli ljude i razumije ih bez osuđivanja i kritikovanja. Kad ste to osvijestili, pokušajte što je moguće duže biti u kontaktu sa tim dijelom sebe, pokušajte što dublje zaroniti u svoje biće, prihvatajući sebe i sve svoje trenutne emocije.

Kad dostigente svijest o sebi na pravom ste putu da krenete napred još snažnije i sa mnogo više vjere u sebe i svoje sposobnosti!

Dakle, prihvatili ste sadašnje emocije, usvojili uvjerenje da možete postati mnogo bolja verzija sebe, slijedi svakodnevni rad na sebi. I ovdje važi jednostavno pravilo: koliko uložite truda, toliko ćete imati rezultata.

Sljedeći korak jeste promjena negativnih ubjeđenja koja imate o sebi, kao i promjena negativnog govora u pozitivan. Osvijestite negativne misli i riječi o sebi jer vam upravo one kreiraju život i način na koji se sada osjećate. Odaberite zato one misli od kojih ćete se osjećati bolje, umjesto riječi: jesam smotan/a, nesposoban/a, ne mogu ovo da shvatim, ne vidim izlaz, kažite sebi: divan sam/divna sam, ja sam božanski izraz ljubavi. Ove misli zovemo pozitivne afirmacije i treba ih svakodnevno primjenjivati, posebno ako ste na samom početku rada na sebi, jer njihovim ponavljanjem preoblikujemo svoju podsvijest od koje puno toga zavisi.

Temeljna misao koju treba da usvojite jeste:

VOLIM I PRIHVATAM SEBE U POTPUNOSTI!

Piše: Suzana Smoljić