Kolika je moć pozitivnih afirmacija

Već ste više puta čuli za pozitivne afirmacije posebno u posljednje vrijeme kada se na internetu pojavilo mnoštvo motivacionih govornika i autora, ali još vam nije jasno šta one predstavljaju, zašto i kako treba da ih koristimo i kolika je njihova moć.

Afirmacije su pozitivno formulisane misli koje doprinose poboljšanju vašeg trenutnog raspoloženja, tzv. dizanju vibracije, kao i preoblikovanju vaših podsvjesnih negativnih uvjerenja koje imate o sebi i svijetu, a koje su glavna prepreka na putu dostizanja sreće, uspjeha, prosperiteta. Imaju moć one misli koje su formilisane afirmativno i to u sadašnjem trenutku, npr: danas je divan dan prepun novih mogućnosti za napredak, a ne, danas će biti divan dan.

Don Miguel Ruiz navodi da nam se život može čudesno izmijeniti ako počenemo besprekorno koristiti svoju riječ: „Vaša riječ može stvoriti najljepši san, a može uništiti sve oko vas. (…) Svaki čovjek je čarobnjak i svi smo mi u stanju da nekog začaramo svojim riječima ili da nekog oslobodimo čarolije. Izražavajući svoje mišljenje mi neprestano bacamo čini.“ Ako roditelj u naletu ljutnje izgrdi svoje dijete i kaže mu: „Nesposoban si, ništa ne radiš kako treba“, njegova podsvijest upija ove riječi, povlači se, polako prestaje vjerovati u sebe i počinje se ponašati u skladu sa ovom mišlju. Ali da bismo promijenili ovakve misli, duboko

utisnute u našu podsvijest, treba da izvježbamo svoj um da počne misliti drugačije. Najlakši put do promjene u načinu razmišljanja jesu riječi, odnosno pozitivne misli, afirmacije.

Kako ćete znati svoja negativna uvjerenje? Jednostavno, pogledajte rezultate u određenom segmentu svog života i na osnovu toga prepoznajte blokade na podsvjesnom nivou. Ako u nekom segmentu imate poteškoće, znajte da su se upravo tu ukorijenile vaše negativne misli.

Koristite jednu afirmaciju ili više njih istovremeno, kombinujte afirmacije za različite segmente života. Kada uvidite da ne možete povjerovati u neku pozitivnu misao, nemojte se obeshrabriti, dajte sebi vremena. Afirmaciju možete ponavljati onoliko često koliko vam to prija, 10, 20 ili 50 puta. Neke misli će vaša podsvijest lakše usvajati, a nekima će se opirati. Ovo će zavisiti od vaših nesvjesnih uvjerenja koje ste kreirali tokom života. Što je dublje ukorijenjeno negativno uvjerenje, biće potrebno više vremena da se ono preoblikuje u pozitivno. Neka uvjerenja usvajate odmah, a neka gradite godinama dok ih ne usvojite u potpunosti. Afirmacije koristite onako kako vam najviše prijaju i to je zapravo najbolјi mogući način. Takođe, vi svoje afirmacije možete sastavljati u zavisnosti od toga koji segment života želite unaprijediti ili koje negativno uvjerenje treba da preoblikujete.

Uključite još neku od metoda rada na sebi dok svoju podsvijet ne uvjerite u novu misao. Pozitivne afirmacije kombinujte sa zahvalnošću, vizualizacijom, meditacijom, molitvom ili čak dok se bavite nekom fizičkom aktivnošću. Često se javljaju fizičke reakcije na pojedine misli pa i emocionalne. Godinama niste razmišlјali pozitivno i sada odjednom želite pozitivne promjene. Potrebno je vrijeme i trud da ostvarimo željeno, jer kako posijemo tako ćemo i požnjeti.

Naučnici su otkrili da je umu potreban 21 dan da usvoji novu naviku razmišlјanja ili novi obrazac ponašanja. Tako je i sa pozitivnim promjenama i novim načinom razmišlјanja. Afirmativno razmišlјanje treba da postane vaša navika, vaša svakodnevnica. Nemojte sebe grditi ako ne uspijete odmah promijeniti negativne obrasce ponašanja i razmišlјanja, budite strplјivi, dajte sebi vremena i svakodnevno ulažite u sebe, rezultati sigurno neće izostati.

Znajte da je moć afirmativne misli beskonačna, veoma moćna! Ne možemo ni zamisliti šta jedna pozitivna misao iskazana sa ljubavlju i zahvalnošću može napraviti, samo jedna misao u koju čvrsto vjerujemo mijenja nam život iz korijena!

Piše: Suzana Smoljić