Osjećanja su luksuz – čime Vi sebe častite?

Prije nego se razbijesnite, iznervirate ili naljutite prvo dobro osmotrite kome ili čemu pridajete značaj i dajete snagu jer sve ono što u nama proizvodi emociju bilo pozitivnu ili negativnu ima svojevrsnu moć da nas kontroliše.
Stvari koje nas se ne tiču, um samo percipira i dopusti da jednostavno prođu akceptirajući kao za nas nevažni spoljni podržaj. Takvih je većina svakodnevnih rutinskih stvari koje opažate, čujete, osjetite ali se um ne zadržava, ne razrađuje ih dalje i ne daje im energiju.
S druge strane ako se desi da primimo neku informaciju o situaciji, osobi ili predmetu koja je u sistemu naše podsvjesti memorisana kao važna, automatski se događa i emocionalna reakcija koja može imati različitu snagu, energiju i intenzitet. Svaka pojava može biti popraćena čitavom spektrom emocija koje se mogu utvrditi na emocionalnoj skali.
Dvije osobe u potpuno istoj situaciji mogu imati potpuno različite emocionalne reakcije a to zavisi od stepena u kojoj je osoba ovladala sobom i svojim umom. Osobe koje nisu osvjestile svoje emocionalne reakcije i nisu našle način da upravljaju sobom vrlo lako mogu dovesti sebe u teška emocionalna stanja koja se prije ili kasnije manifestuje na fizičkom nivou u vidu bolesti.
Svaka bolest uvijek prvo započne na energetskom nivou, u ljudskom umu koji putem čula opaža podržaje iz spoljašnjeg svijeta. Onim podržajima kojima daje značaj počinju proizvoditi misli i stvara se tok misli koji dalje proizvode emocije, a svaka emocija izaziva fizičku reakciju i ostavlja trag na našem tijelu. Svaki puta kada vas nešto iznervira stvara se emocija ljutnje, bijesa koja u zavisnosti od inteziteta može proizvesti instant fizičku reakciju npr. zna se desiti da ljudi u izljevima bijesa i ljutnje preblijede ili se zacrvene, posle mogu danima imati glavobolju, mučnine i različite vrste bolova a da pri tome nisu ni svjesni da je cijeli proces pokrenula samo jedna situacija kojoj su dopustili da ih izbaci iz ravnoteže i prirodnog balansa.
Ljutnja i bijes su snažne negativne emocija koje se manifestuju burnom reakcijom cijelog organizma, a svaki izljev ljutnje oduzima čovjeku ogromnu količine energije koju u tim situacijama neproduktivno troši. Ukoliko čovjek nije osvjestio tu emocije i svakodnevno dopušta da mu se ponavljaju situacije koje ga ljute i nerviraju vremenom će to postati dominantno emocionalno stanje koje može stvoriti emotivno labilnu osobu koja je izgubila kontrolu nad sobom. Ovo se često dešava i osobama koje su izuzetno jake ličnosti i karakteri koji izgovor za svoje često napade ljutnje, nervoze i stresa vrlo često znaju prebacivati na druge osobe, na posao ili na situaciju.
Ustvari prava istina da je uvijek do nas- mi smo ti koji pravimo izbor, mi biramo kako ćemo reagovati na bilo koji spoljni događaj na bilo koju osobu i na bilo koju situaciju. Mi biramo kome i koliki značaj ćemo pridati i kakvu će emociju u nama izazvati. Emocije određuju kvalitet našeg života usmjeravajući svaki segment nizom uzročno-posljedničnih veza. Spoljni podražaj izazove emociju, vi napravite izbor a vaši izbori kreiraju tok vašeg života i tako u krug.
Stoga, sledeći puta prije nego se iznervirate, naljutite ili razbijesnite sjetite se da su osjećanja luksuz i da uvijek Vi sami birate čime sebe častite!

Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
This error message is only visible to WordPress admins

There's an issue with the Instagram Access Token that you are using. Please obtain a new Access Token on the plugin's Settings page.
If you continue to have an issue with your Access Token then please see this FAQ for more information.