Osjećanja su luksuz – čime Vi sebe častite?

Prije nego se razbijesnite, iznervirate ili naljutite prvo dobro osmotrite kome ili čemu pridajete značaj i dajete snagu jer sve ono što u nama proizvodi emociju bilo pozitivnu ili negativnu ima svojevrsnu moć da nas kontroliše.
Stvari koje nas se ne tiču, um samo percipira i dopusti da jednostavno prođu akceptirajući kao za nas nevažni spoljni podržaj. Takvih je većina svakodnevnih rutinskih stvari koje opažate, čujete, osjetite ali se um ne zadržava, ne razrađuje ih dalje i ne daje im energiju.
S druge strane ako se desi da primimo neku informaciju o situaciji, osobi ili predmetu koja je u sistemu naše podsvjesti memorisana kao važna, automatski se događa i emocionalna reakcija koja može imati različitu snagu, energiju i intenzitet. Svaka pojava može biti popraćena čitavom spektrom emocija koje se mogu utvrditi na emocionalnoj skali.
Dvije osobe u potpuno istoj situaciji mogu imati potpuno različite emocionalne reakcije a to zavisi od stepena u kojoj je osoba ovladala sobom i svojim umom. Osobe koje nisu osvjestile svoje emocionalne reakcije i nisu našle način da upravljaju sobom vrlo lako mogu dovesti sebe u teška emocionalna stanja koja se prije ili kasnije manifestuje na fizičkom nivou u vidu bolesti.
Svaka bolest uvijek prvo započne na energetskom nivou, u ljudskom umu koji putem čula opaža podržaje iz spoljašnjeg svijeta. Onim podržajima kojima daje značaj počinju proizvoditi misli i stvara se tok misli koji dalje proizvode emocije, a svaka emocija izaziva fizičku reakciju i ostavlja trag na našem tijelu. Svaki puta kada vas nešto iznervira stvara se emocija ljutnje, bijesa koja u zavisnosti od inteziteta može proizvesti instant fizičku reakciju npr. zna se desiti da ljudi u izljevima bijesa i ljutnje preblijede ili se zacrvene, posle mogu danima imati glavobolju, mučnine i različite vrste bolova a da pri tome nisu ni svjesni da je cijeli proces pokrenula samo jedna situacija kojoj su dopustili da ih izbaci iz ravnoteže i prirodnog balansa.
Ljutnja i bijes su snažne negativne emocija koje se manifestuju burnom reakcijom cijelog organizma, a svaki izljev ljutnje oduzima čovjeku ogromnu količine energije koju u tim situacijama neproduktivno troši. Ukoliko čovjek nije osvjestio tu emocije i svakodnevno dopušta da mu se ponavljaju situacije koje ga ljute i nerviraju vremenom će to postati dominantno emocionalno stanje koje može stvoriti emotivno labilnu osobu koja je izgubila kontrolu nad sobom. Ovo se često dešava i osobama koje su izuzetno jake ličnosti i karakteri koji izgovor za svoje često napade ljutnje, nervoze i stresa vrlo često znaju prebacivati na druge osobe, na posao ili na situaciju.
Ustvari prava istina da je uvijek do nas- mi smo ti koji pravimo izbor, mi biramo kako ćemo reagovati na bilo koji spoljni događaj na bilo koju osobu i na bilo koju situaciju. Mi biramo kome i koliki značaj ćemo pridati i kakvu će emociju u nama izazvati. Emocije određuju kvalitet našeg života usmjeravajući svaki segment nizom uzročno-posljedničnih veza. Spoljni podražaj izazove emociju, vi napravite izbor a vaši izbori kreiraju tok vašeg života i tako u krug.
Stoga, sledeći puta prije nego se iznervirate, naljutite ili razbijesnite sjetite se da su osjećanja luksuz i da uvijek Vi sami birate čime sebe častite!