Otkrij tajnu sreće…

            Vjerovatno ste se nekad zapitali u čemu je tajna sreće… Može vam se učiniti suviše jednostavno: tajna sreće nalazi se u zahvalnosti i sadašnjem trenutku. Sreća je sada, ovdje, baš u ovom trenutku dok čitate ove redove, nije juče, nije sutra. Sreća je uvijek u sadašnjem trenutku, a u taj čisti trenutak radosti vraća nas zahvalnost.

            Zahvalnost je snažnija od bilo kakve molitve i preklinjanja. U trenutku zahvalnosti vi ste u sadašnjosti, vi ste upravo sada zahvalni na onome što vam je život pružio, na zdravlju, porodici, ljubavi, na materijalnim stvarima. Univerzalna inteligencija prožima sve, baš sve što nas okružuje i Bog upravlja i materijalnim i duhovnim. Šta god želite ostvariti, postići, steći, ne možete bez pomoći ove univerzalne inteligencije, Boga, univerzuma, kako god nazvali tu sveprožimajuću energiju.

Neko je rekao da je život bumerang. Pitate se šta to znači. U svetim knjigama stoji da nam je Bog dao slobodnu volju, upravo pod tim se podrazumijeva da vi svakodnevno pravite izbor, pravite bezbroj odluka za sebe. Sada u ovom trenutku vi imate izbor: da li ćete biti srećni i zahvalni ili nećete. Život funkcioniše na principu bumeranga, ako ste zahvalni, imaćete sve više razloga da budete još zahvalniji i obrnuto. Na vama je ta odluka. Čovjek se ne rađa sa razvijenim navikama, on ih stiče i gradi tokom života i zato ne smiju postojati izgovori da nešto ne možete, jer ste upravo vi zaslužni za svoju trenutnu situaciju, za odluke koje pravite. Naučeni smo da budemo nezahvalni, da očekujemo od drugih da urede naš život, pa često čujemo u razgovoru: šta nam je država obezbijedila, šta su mi roditelji priuštili, šta ćemo dobiti od obrazovanja i tako se pitanja nižu u nedogled. Mnoga od ovih pitanja su opravdana, ali taj način razmišljanja nam neće pomoći, naprotiv, samo nam donose još više štete.

Život nam vraća ono što mu dajemo, dajemo nezadovoljstvo i nezahvalnost, bezvoljnost i ljenost, dobijamo to natrag i tako u krug. Iz tog začaranog kruga izlazimo svjesnom odlukom, a odluka glasi, želim napredovati, želim biti srećan/srećna, zato ću cijeniti ono što trenutno imam, pa ću imati još više razloga za sreću i zahvalnost. „Biće nam po vjeri našoj“, misao koju je Isus rekao u jednoj od svojih propovijedi, duboko pogađa u suštinu i otkriva tajnu života i sreće.

Piše: Suzana Smoljić