Šta utiče na nastanak migrene – KAKO SAM IZLIJEČILA MIGRENU

Prije nego što dođem do toga kako sam iscijelila migrenu želim da vam pojasnim šta je sve uticalo na nastanak migrena kod mene, a vjerujem da su to uzroci nastanka ove tegobe i kod drugih ljudi.
Naime, odrastala sam u porodici u kojoj se nisam osjećala bezbjedno i zaštićeno, plašila sam se života, živjela sam u strahu. Već kao dijete naučila sam da odmjeravam svaki svoj pokret, potez, izgovorenu riječ. Naučila sam vješto potiskivati one neprijatne emocije koje bi se vremenom nakupile pod pritiskom takvog načina života. Naučila sam da nije bezbjedno biti svoj, pokazati svoju suštinu i svoja osjećanja. Naučila sam da se bojim života, da ne vjerujem ni sebi, a kamoli drugima. Težila sam perfekcionizmu u svemu, što je bilo nemoguće postići. Uvijek sam imala osjećaj da sa mojom porodicom nešto nije u redu, a onda se to osjećanje prenijelo na moj lični doživljaj sebe i drugih. U ljudima sam vidjela potencijalnu opasnost i pretnju po vlastitu sigurnost. Nedostatak ljubavi prema sebi i svijetu razvio je određene tegobe u tijelu, a među njima i migrenu koja je bila najneprijatnija. Migrene su mi se javile dok sam bila student u maju 2012. godine i od tada sam nekoliko godina svaki mjesec imala jake glavobolje po dva-tri dana. I kad bi me prošla migrena glava mi je bila teška, tijelo mi je bilo isrcpljeno, osjećala sam jednu opštu slabost organizma .
To je najkraće rečeno istorija mog odrastanja i života, ali istorija koja je postavila temelje mog zdravlja i moje ličnosti. Sjećam se tačno dana kada sam prvi put osjetila migrenski napad, to iskustvo mi je bilo vrlo neprijatno, izazivalo mi je dodatni strah. Strah je, takođe, izazivao, ali i dodatno pojačavao bol. Kada bi se bol pojavila, povlačila bih se u svoju sobu, nekoliko dana ne bih mogla normalno funkcionisati.
Bio je to znak da nešto ne radim kako treba kao i da treba da poradim na svojoj mentalnoj higijeni. Potisnute emocije su se manifestovale u vidu migrene. Migrena je znak da smo mnoge emocije potisnuli, jer su bile vrlo neprijatne, misleći da će nam tako biti lakše. To je bježanje od samog sebe. Perfekcionizam je, takođe, jedan od uzroka migrena, a iz tog pefekcionizma javlja se nemoć, naročito ako ne možemo uticati na neku situaciju da se promijeni. Onda se javlja i otpor, neprihvatanje sebe, situacije i ljudi takvih kakvi jesi. Mislimo da sve treba biti onako kako smo mi zamislili i kad se to ne ostvari, javljaju se te negativne emocije. Potom, bježimo od tih emocija, jer mislimo da su one loše, ne znamo ih transformisati i tako one ostaju u tijelu zarobljene, težeći da se ispolje na neki način. Tada se javljaju razne tegobe, zdravstveni problemi, bolesti i slično. Nema ništa loše u sve tome ako prihvatimo da je bol znak da treba da poradimo na sebi. Ako i dalje okrivljujete druge za to što vam se dešava, ne možete napredovati. Vi treba da preuzmete odgovornost za svoj život i onda polako, strpljivo i predano da unapređujete svoje zdravlje.
Ovdje dolazimo do odgovora na pitanje kako možemo unapređivati svoje zdravlje i kako sam ja izliječila migrenu. Kao što rekoh, prvo sam sagledala svoj život, sve segmente svog života i priznala sebi da nisam zadovoljna trenutnim stanjem, a potom sam prihvatila one emocije kojih sam tad bila svjesna i mijenjajući svoje razmišljenje i stav prema života postepeno radila na svojoj ličnoj transformaciji. Medicina je već odavno utvrdila da su sve bolesti psiho-somatske, dakle, bolest nastaje u umu, tu je korijen svih naših problema. Um treba što više pročistiti od negativnog načina razmišljanja, od zastrašivanja samog sebe, a onda određenim tehnikama raditi na mijenjaju uvjerenja o zdravlju i tako čistiti svoju podsvijest.
Osim toga, veoma je važno da naučite da osluškujete svoje tijelo i da blagovremeno odgovarate na njegove potrebe. Neka vam tijelo bude kao hram vaše duše, zato ga njegujte, vodite računa o svojoj ishrani, redovno vježbajte, hidrirajte i iznad svega volite!

Autor: Suzana Smoljić

Comments are closed.