Zašto se neuspjeh uvijek iznova ponavlja – fenomen naučene bespomoćnosti

Da li se vam se desilo da nakon niza neuspjelih pokušaja da ostvarite ono što želite izgubite volju da nastavite? Pokušavali ste položiti ispit i nakon niza neuspjelih pokušaja izgubili volju da ponovo polažate, razmišljate o odustajanju ili pak prebacivanju na drugi fakultet? Pokušali ste naći posao i nakon sakupljene kolekcije odbijenica uvjereni ste da ga nikad nećete naći. Razmišljate o napuštanju zemlju? Ne brinite, to je samo vaše uvjerenje koje se stvorilo kroz loša iskustva i neusjehe. Pojavu da čovjek zaključi kako ništa ne može promijeniti koliko god se trudio jer je prethodno doživio niz neuspjeha nazivamo naučena bespomoćnost i nažalost, sve češće se susrećemo sa njom u našoj svakodnevnici. Osoba kroz neugodna iskustva postaje pasivna i uvjerena da je nemoćna po pitanju djelovanja i kontrolisanja vlastitog života. Grupa takvih pojednica formira grupno uvjerenje koje se dalje širi na cijelo društvo i postaje kolektivno uvjerenje odnosno predrasuda ili stereotip koji se ukorijenjuje u menatalni sklop pojedinaca i prenosi se na generacije.

Istina je da vas od malih nogu uče da budete pesimisti, stalno vam ponavljaju da su vremena teška, da ne maštate i ne zanosite se previše. Hrabre vas da živite u zoni komfora i da se zadovoljite „mrvicama“ na koje nailazite na životnom putu. Samo takvi se uklapate u masu, samo s takvim vjerovanjem će vas društvo prihvatiti u svoje redove i svrstati u normalne „realiste“ koji stoje nogama čvrsto na zemlji, ne maštaju, ne zanose se i ne žive u oblacima. Ova pojava se u psihologiji naziva programiranje uma a suštinu čine programi tj. uvjerenja po kojima kreiramo naš život a koja smo tokom odrastanja i kroz život usvojili.

Razmislite o tome da li ste i vi žrtva nekog programa koji ste usvojili još u djetinjstvu? Jeste li i vi jedan od onih koji misli da su vremena teška i da je skoro nemoguće samostalno uspjeti? Ako ste sebe prepoznali u ovoj priči istog trenutka počnite rad na sebi! Razmislite u kojem segmentu života se niste ostvarili ili još uvijek niste zadovoljni rezultatima i počinite preispitivati svoja uvjerenja? Sve ono što vi jeste: posao koji obavljate, novac koji zarađujete, auto koji vozite, veze i odnosi, ljudi koji su prisutni u vašem životu sve je odraz vaših uvjerenja i usvojenih programa tokom života.

Jedna dobra vijest je da se sve ono čime niste zadovoljni, svako uvjerenje koliko god doboko bilo ukorjenjeno u vama se može promjeniti. Za promjenu je potrebna snažna volja i spremnost na usvajanje novih navika koje će neminovno voditi ka novim rezultatima. FORMULA JE JEDNOSTAVNA: PROMJENITE ONO ŠTO RADITE SVAKODNEVNO I STVARI U VAŠEM ŽIVOTU ĆE SE POSTEPENO MIJENJATI!

OSLOBODITE SE KAVEZA U KOJEM VAS DRŽI VAŠ UM!