Zašto se neuspjeh uvijek iznova ponavlja – fenomen naučene bespomoćnosti

Da li se vam se desilo da nakon niza neuspjelih pokušaja da ostvarite ono što želite izgubite volju da nastavite? Pokušavali ste položiti ispit i nakon niza neuspjelih pokušaja izgubili volju da ponovo polažate, razmišljate o odustajanju ili pak prebacivanju na drugi fakultet? Pokušali ste naći posao i nakon sakupljene kolekcije odbijenica uvjereni ste da ga nikad nećete naći. Razmišljate o napuštanju zemlju? Ne brinite, to je samo vaše uvjerenje koje se stvorilo kroz loša iskustva i neusjehe. Pojavu da čovjek zaključi kako ništa ne može promijeniti koliko god se trudio jer je prethodno doživio niz neuspjeha nazivamo naučena bespomoćnost i nažalost, sve češće se susrećemo sa njom u našoj svakodnevnici. Osoba kroz neugodna iskustva postaje pasivna i uvjerena da je nemoćna po pitanju djelovanja i kontrolisanja vlastitog života. Grupa takvih pojednica formira grupno uvjerenje koje se dalje širi na cijelo društvo i postaje kolektivno uvjerenje odnosno predrasuda ili stereotip koji se ukorijenjuje u menatalni sklop pojedinaca i prenosi se na generacije.

Istina je da vas od malih nogu uče da budete pesimisti, stalno vam ponavljaju da su vremena teška, da ne maštate i ne zanosite se previše. Hrabre vas da živite u zoni komfora i da se zadovoljite „mrvicama“ na koje nailazite na životnom putu. Samo takvi se uklapate u masu, samo s takvim vjerovanjem će vas društvo prihvatiti u svoje redove i svrstati u normalne „realiste“ koji stoje nogama čvrsto na zemlji, ne maštaju, ne zanose se i ne žive u oblacima. Ova pojava se u psihologiji naziva programiranje uma a suštinu čine programi tj. uvjerenja po kojima kreiramo naš život a koja smo tokom odrastanja i kroz život usvojili.

Razmislite o tome da li ste i vi žrtva nekog programa koji ste usvojili još u djetinjstvu? Jeste li i vi jedan od onih koji misli da su vremena teška i da je skoro nemoguće samostalno uspjeti? Ako ste sebe prepoznali u ovoj priči istog trenutka počnite rad na sebi! Razmislite u kojem segmentu života se niste ostvarili ili još uvijek niste zadovoljni rezultatima i počinite preispitivati svoja uvjerenja? Sve ono što vi jeste: posao koji obavljate, novac koji zarađujete, auto koji vozite, veze i odnosi, ljudi koji su prisutni u vašem životu sve je odraz vaših uvjerenja i usvojenih programa tokom života.

Jedna dobra vijest je da se sve ono čime niste zadovoljni, svako uvjerenje koliko god doboko bilo ukorjenjeno u vama se može promjeniti. Za promjenu je potrebna snažna volja i spremnost na usvajanje novih navika koje će neminovno voditi ka novim rezultatima. FORMULA JE JEDNOSTAVNA: PROMJENITE ONO ŠTO RADITE SVAKODNEVNO I STVARI U VAŠEM ŽIVOTU ĆE SE POSTEPENO MIJENJATI!

OSLOBODITE SE KAVEZA U KOJEM VAS DRŽI VAŠ UM!

Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
This error message is only visible to WordPress admins

There's an issue with the Instagram Access Token that you are using. Please obtain a new Access Token on the plugin's Settings page.
If you continue to have an issue with your Access Token then please see this FAQ for more information.